Wiosna i lato kojarzy mi się z rabarbarowym plackiem posypanym obficie cukrem pudrem. Lekko kwaskowe, orzeźwiające ciasto, które można spakować do koszyka i delektować się deserem na rodzinnym pikniku. Banalnie prosty w wykonaniu, zawsze wychodzi i jak smakuje.....mmmm
Składniki:
- 300 g rabarbaru + 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka mleka roślinnego
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
- Wykładam blachę o średnicy 26cm papierem do pieczenia.
- Rabarbar obieram ze skórki, kroję i posypuję 2 łyżkami cukru. Mieszam i odstawiam.
- Do miski wsypuję wszystkie suche składniki i mieszam trzepaczką.
- Do drugiego naczynia wlewam składniki mokre i mieszam.
- Do suchych składników dodaję mokre i mieszam łyżką.
- Wlewam masę do formy, wygładzam łyżką.
- Wciskam głęboko kawałki rabarbaru, ciasno, jeden przy drugim.
- Piekę ok. 50 minut.
- Ostudzony placek posypuję cukrem pudrem.
0 komentarze
Prześlij komentarz