Pojawienie się szparagów w sklepach, to dla mnie sygnał, że mamy już wiosnę w pełni i czas na potrawy z tych zielonych warzyw. Najczęściej wrzucam je na patelnię grilową, dodaję sól, pieprz, skrapiam oliwą i podaję do obiadu. Innym razem, niskokaloryczne szparagi wykorzystuję do zup. Orzechowy smak szparagów idealnie podkreśla dodatek startej skórki z cytryny i świeży imbir.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli (70 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 250 g ziemniaków
- 250 g zielonych szparagów
- 1/2 marchewki
- 1 l wrzątku + 2 łyżeczki przyprawy "jarzynka" (ususzona włoszczyzna, sól, kurkuma, granulowany czosnek - zmiksowane na proszek) lub po prostu warzywny bulion
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki śmietanki wegańskiej (u mnie owsiana 13%)
- 1 łyżka świeżego koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Do garnka wlewam oliwę.
- Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam ok. 5 min.
- Dorzucam czosnek i imbir.
- Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Chwilę podsmażam.
- W międzyczasie kroję ziemniaki w 1 cm kostkę, a marchewkę w cieniutkie słupki.
- Dodaję warzywa do garnka. Duszę ok. 5 minut.
- Wlewam wrzątek z dodatkiem 2 łyżeczek "jarzynki".
- Gotuję 20 minut.
- Szparagi oddzielam od zdrewniałych końcówek.
- Główki odkrajam i odkładam (dodam je na samym końcu, bo potrzebują tylko chwili gotowania)
- Pozostałą część kroję na 1 cm kawałki.
- Do zupy wrzucam pokrojone szparagi oprócz główek i gotuję 10 minut.
- Wrzucam startą skórkę z cytryny i główki szparagów. Gotuję 5 minut.
- Pod koniec dodaję śmietankę i koper.
- Doprawiam solą i pieprzem.
Wypróbowana :) Pyszna zupa Kamila!!! Skórka z cytryny i imbir dodają głębi smaku- pychota! Dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się bardzo, bardzo!!!:)
Usuń