Danie obiadowe dla miłośników bakłażana. Jedna połowa robi się sama w piekarniku, więc całkiem niezły czas wykręcam przy gotowaniu z tego przepisu.
Składniki:
- 400 -500 g bakłażanów mini lub zwykłych dużych (prawdopodobnie będzie to 1 sztuka)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm papryczki chili
- 1 cm świeżego imbiru
- 125 g tofu naturalnego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- pietruszka / kolendra
- ryż
Wykonanie:
- Nastawiam piekarnik na 200 st C.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojonego bakłażana.
- Doprawiam solą i pieprzem. Polewam oliwą i mieszam.
- Piekę 30 min.
- W międzyczasie gotuję ryż i zajmuję się przygotowaniem tofu.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
- Podsmażam na średnim ogniu aż będą miękkie (ok. 5 min).
- Dorzucam pokrojone w kostkę tofu (można je wcześniej zamarynować w przyprawach, ale ja zawsze o tym zapominam...).
- Doprawiam paprykami i podsmażam.
- Polewam sosem sojowym, syropem klonowym i chwilę smażę.
- Upieczonego bakłażana mieszam z tofu.
- Podaję z ryżem lub innym dodatkiem.
- Posypuję natką pietruszki lub kolendrą.
0 komentarze
Prześlij komentarz