Jackfruita w puszce jeszcze niedawno widziałam tylko w sklepach internetowych. Cieszę się, że teraz bez problemu można go kupić stacjonarnie. Ma ciekawą konsystencję i po odpowiednim przyprawieniu staje się smakowitym dodatkiem wielu dań.
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 80 g szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka jackfruita
- sól, pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- papryka wędzona
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sok z 1/4 cytryny
dodatki:
- domowy chleb na zakwasie
- pomidor
- ogórek
- marchewka
- sałata
- pietruszka/kolendra
- majonez wegański
Wykonanie:
- Na oliwie podsmażam pokrojone w piórka szalotki z czosnkiem.
- Jackfruita rozrywam na kawałki a twarde części kroję nożem. Całość dodaję do cebuli.
- Przyprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną.
- Mieszam, podsmażam chwilę i dodaję sos sojowy.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam.
- Skrapiam sokiem z cytryny i podsmażam ok. 5 minut.
- Kromki chleba smaruję majonezem, układam sałatę, jackfruita i warzywa.
- Zajadam ze smakiem!!!!
0 komentarze
Prześlij komentarz