Słoneczny weekend spędziliśmy na końcu fiordu Årdal (Årdalsfjorden). Spokój i leniwie pasące się owce sprzyjały wyciszeniu i ładowaniu akumulatorów na kolejny tydzień.
Na śniadanie przygotowałam naleśniki na słono. Do dekoracji można użyć ulubionych warzyw i sosów. U mnie były to po prostu pomidorki, wegańska feta i pietruszka.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz, szczypta chili
- oliwa z oliwek
- pomidor
- feta wegańska
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Siemie lniane zalewam 3 łyżkami wody i odstawiam,
- Kroję warzywa.
- Do miski wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, proszek, płatki drożdżowe, sól, pieprz, chili i mieszam.
- Dodaję siemię lniane i mleko. Mieszam trzepaczką.
- Smażę na odrobinie oliwy.
- Naleśniki na słono podaję z warzywami.
0 komentarze
Prześlij komentarz