poniedziałek, 7 czerwca 2021

SAŁATKA SZPARAGOWA Z TRUSKAWKAMI



W okresie truskawkowo-szparagowym to moja ulubiona sałatka, którą jemy z apetytem na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wystarczy parę składników i za ok. 10 minut mamy pyszne, zdrowe danie.
Sałatkę przygotowałam na Wzgórzu Randaberg, z którego jak na dłoni widać plażę i pobliskie wyspy. Po gotowaniu w pełnym słońcu, miło było schłodzić stopy w morzu...

Składniki:

  • 50 g rukoli
  • 250 g zielonych szparagów (1 paczka)
  • 200 g truskawek
  • 75 g wegańskiej fety
  • 3 łyżki orzechów (u mnie piniowe i włoskie)
  • parę listków mięty
  • sól, pieprz

dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Na suchej patelni prażę orzechy i odstawiam do ostudzenia.
  2. Oddzielam zdrewniałe końcówki szparagów a resztę kroję w podłużne paski. Główki zostawiam w całości.
  3. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzewam oliwę i podsmażam szparagi. Dodaję sól i pieprz.
  4. W międzyczasie kroję truskawki i fetę.
  5. Z podanych wyżej składników mieszam dressing.
  6. Na talerzu układam rukolę, szparagi, truskawki, fetę. Posypuję prażonymi orzechami, polewam dressingiem i ozdabiam listkami mięty. 




Dziękuję Basi Słodzince za pomoc przy zdjęciach:)



0 komentarze

Prześlij komentarz