czwartek, 10 czerwca 2021

SAŁATKA Z CIECIORKĄ



Sałatkę przygotowałam w pobliskim parku w Randabergu. Życie tutaj toczy się baardzo powoli i od razu łapie się dystans do wszelkich ziemskich spraw:)
Kolorowy, zdrowy posiłek w takim miejscu to czysta przyjemność...chwilo trwaj...

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 50 g szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta papryki ostrej
  • 50 g papryki czerwonej
  • 2 łyżki suszonych pomidorów

  • 175 g ugotowanej cieciorki
  • 70 g kukurydzy z puszki
  • 5 szt. pomidorków koktajlowych (pomarańczowe)
  • pęczek natki pietruszki / kolendry
  • sok z 1/2 limonki

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam szalotki i czosnek.
  2. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i suszone pomidory.
  3. Wsypuję przyprawy, mieszam i podsmażam ok. 5 minut.
  4. Odstawiam do wystudzenia.
  5. W międzyczasie do dużej miski wsypuję cieciorkę, kukurydzę, pomidorki przekrojone na ćwiartki, natkę pietruszki / kolendrę.
  6. Dodaję sok z limonki.
  7. Dodaję wystudzone warzywa z patelni i dokładnie, delikatnie mieszam.
  8. Podaję z kromką domowego chleba na zakwasie.



0 komentarze

Prześlij komentarz