Na rodzinnego grilla zamiast steków przynoszę awokado, które ładnie przypieka się na ruszcie. Zielone, pasiaste łódeczki dodaję do sałatki, która dla mnie jest gotowym daniem, a dla mięsożerców zdrowym dodatkiem. Sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy pomidorki cherry pachną nieziemsko, a liście sałaty nie smakują jak trawa.
Składniki:
- sałata
- 15 szt pomidorków cherry
- natka pietruszki
- 1 awokado pokrojone w ósemki
- 75 g wegańskiej fety
- 2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 cebuli czerwonej
- oliwa z oliwek
- 175 g czerwonej ugotowanej fasoli (u mnie z kartonu)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- do podania: chipsy z tortilli, ćwiartki limonki
dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Mieszam dressing z powyższych składników. Odstawiam.
- Awokado przekrajam na pół, wyjmuję pestkę, obieram ze skórki i dzielę na ósemki.
- Na patelni grillowej lub grillu ogrodowym układam łódki awokado i przewracam kiedy widoczne są paski.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek.
- Dodaję fasolę, przyprawiam kuminem, solą, pieprzem. Chwilę podsmażam.
- Dodaję sos sojowy. Mieszam i 1 minutę podsmażam. Studzę.
- Do dużej miski wrzucam pokrojoną sałatę, pomidorki, natkę pietruszki, fetę, suszone pomidory, czerwoną cebulę.
- Dodaję przestudzoną fasolę i awokado. Mieszam.
- Całość polewam dressingiem.
- Podaję z chipsami z tortilli i ćwiartkami limonki.
0 komentarze
Prześlij komentarz