środa, 30 czerwca 2021

SAŁATKA Z GRILOWANYM AWOKADO



Na rodzinnego grilla zamiast steków przynoszę awokado, które ładnie przypieka się na ruszcie. Zielone, pasiaste łódeczki dodaję do sałatki, która dla mnie jest gotowym daniem, a dla mięsożerców zdrowym dodatkiem. Sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy pomidorki cherry pachną nieziemsko, a liście sałaty nie smakują jak trawa.

Składniki:

  • sałata
  • 15 szt pomidorków cherry
  • natka pietruszki
  • 1 awokado pokrojone w ósemki
  • 75 g wegańskiej fety
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • oliwa z oliwek
  • 175 g czerwonej ugotowanej fasoli (u mnie z kartonu)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • do podania: chipsy z tortilli, ćwiartki limonki

dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Mieszam dressing z powyższych składników. Odstawiam.
  2. Awokado przekrajam na pół, wyjmuję pestkę, obieram ze skórki i dzielę na ósemki.
  3. Na patelni grillowej lub grillu ogrodowym układam łódki awokado i przewracam kiedy widoczne są paski.
  4. W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek.
  5. Dodaję fasolę, przyprawiam kuminem, solą, pieprzem. Chwilę podsmażam.
  6. Dodaję sos sojowy. Mieszam i 1 minutę podsmażam. Studzę.
  7. Do dużej miski wrzucam pokrojoną sałatę, pomidorki, natkę pietruszki, fetę, suszone pomidory, czerwoną cebulę.
  8. Dodaję przestudzoną fasolę i awokado. Mieszam.
  9. Całość polewam dressingiem.
  10. Podaję z chipsami z tortilli i ćwiartkami limonki.

0 komentarze

Prześlij komentarz