Fasolkę edamame gotuje się ok. 4 min, makaron średnio 7-8 min, więc jakby nie liczyć w niecałe 15 minut obiad mamy gotowy. Fasolkę można zastąpić groszkiem lub bobem.
Składniki:
- makaron dla 2 osób (u mnie farfalle)
- 150 g edamame (przed ugotowaniem)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm papryczki chili
- 3 łyżki śmietanki wegańskiej (u mnie sojowa 14%)
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek koperku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- płatki chili
Wykonanie:
- Makaron i edamame gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni podgrzewam oliwę i wrzucam pokrojony czosnek i papryczkę chili.
- Podsmażam na średnim ogniu pilnując żeby czosnek się nie przypalił.
- Dodaję ugotowaną fasolkę, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i gotuję ok. 3 min.
- Dodaję ugotowany makaron, śmietankę i koperek. Mieszam chwilę.
- Skrapiam sokiem z cytryny.
- Na talerzu, gotowe danie posypuję płatkami chili.
0 komentarze
Prześlij komentarz