Limonkową soczewicę podałam rodzinie na obiad, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Zapach limonki miesza się z aromatycznym czosnkiem, a tahini w tym towarzystwie czuje się perfekcyjnie. Zatem jeżeli w szafce zalega Ci soczewica, to jest dobry moment by po nią sięgnąć:)
Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 szklanka zielonej soczewicy (sucha)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- 2 łyżki tahini
- sok z 1/2 limonki
- garść prażonych nerkowców
- garść natki pietruszki
- do podania: ćwiartki limonki
Wykonanie:
- W osolonej wodzie gotuję soczewicę pilnując by się nie rozgotowała (ok. 15 min).
- Przecedzam i przelewam zimną wodą.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w plastry cebulę.
- Przyprawiam solą i kuminem. Mieszam i smażę aż się zeszkli.
- Do miski wrzucam soczewicę.
- Dodaję zeszkloną cebulę (razem z oliwą z patelni) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dorzucam nerkowce, tahini i natkę pietruszki.
- Skrapiam całość sokiem z limonki.
- Podaję na ciepło lub zimno z ćwiartkami limonki.
0 komentarze
Prześlij komentarz