Quinoa świetnie pasuje do sałatek. Można ugotować ją wcześniej, wtedy przygotowanie kolacji pójdzie migiem.
Składniki:
- 100 g quinoa (przed ugotowaniem)
- 50 g uprażonych orzechów laskowych
- 100 g ogórka
- garść sałaty (lub innych zielonych liści np. szpinak, rukola...)
- 5 rzodkiewek
- 150 g ciemnych winogron
- koperek
- szczypiorek
dressing musztardowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
- Gotuję quinoa według instrukcji na opakowaniu. Studzę.
- Prażę orzechy na patelni. Studzę.
- Kroję ogórka w słupki a rzodkiewki w plasterki.
- Kroję winogrona na połówki.
- Z powyższych skłądników przygotowuję dressing (mieszam wszystkie składniki).
- Do miski wrzucam quinoa i pozostałe składniki.
- Posypuję koperkiem i szczypiorkiem.
- Polewam dressingiem.
0 komentarze
Prześlij komentarz