sobota, 31 lipca 2021

SAŁATKA Z QUINOA I WINOGRONAMI



Quinoa świetnie pasuje do sałatek. Można ugotować ją wcześniej, wtedy przygotowanie kolacji pójdzie migiem.

Składniki:

  • 100 g quinoa (przed ugotowaniem)
  • 50 g uprażonych orzechów laskowych
  • 100 g ogórka 
  • garść sałaty (lub innych zielonych liści np. szpinak, rukola...)
  • 5 rzodkiewek
  • 150 g ciemnych winogron
  • koperek
  • szczypiorek

dressing musztardowy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz, oregano

Wykonanie:

  1. Gotuję quinoa według instrukcji na opakowaniu. Studzę.
  2. Prażę orzechy na patelni. Studzę.
  3. Kroję ogórka w słupki a rzodkiewki w plasterki.
  4. Kroję winogrona na połówki.
  5. Z powyższych skłądników przygotowuję dressing (mieszam wszystkie składniki).
  6. Do miski wrzucam quinoa i pozostałe składniki. 
  7. Posypuję koperkiem i szczypiorkiem.
  8. Polewam dressingiem.

0 komentarze

Prześlij komentarz