sobota, 31 lipca 2021

TAGLIATELLE Z GRILOWANYMI WARZYWAMI


Ten przepis przywiozłam z Chorwacji z wyspy Dugi Otok - konoba "Tilago". Był to najlepszy makaron z warzywami jaki kiedykolwiek jadłam. Dziękuję restauracji za inspirację i możliwość podzielenia się przepisem na blogu. W zależności od pory roku, danie to może smakować inaczej, bo wykorzystuje się do niego  sezonowe warzywa. Również przyprawy nie są ściśle określone (wybrałam te, które najbardziej lubię). Jednak schemat przygotowania za każdym razem jest ten sam.

Składniki:

(porcja dla 4-6 osób)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta rozmarynu

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

  • 180 g bakłażana
  • 180 g papryki czerwonej
  • 130 g papryki żółtej
  • 500 g cukinii

  • 500 g tagliatelle

  • natka pietruszki
  • płatki drożdżowe nieaktywne

Wykonanie:

  1. Pokrojoną w talarki cebulę podsmażam na oliwie uważając żeby się nie przypaliła. Dodaję sól, oregano, majeranek, rozmaryn.
  2. Kroję na plasterki czosnek i dodaję do zeszklonej cebuli. Chwilę podsmażam. 
  3. Dodaję passatę, sól i pieprz. Gotuję 5 min i odstawiam.
  4. Wszystkie warzywa kroję w większe kawałki i griluję (u mnie patelnia grilowa posmarowana oliwą).
  5. W międzyczasie gotuję makaron (al dente) według przepisu na opakowaniu.
  6. Warzywa wrzucam do patelni z passatą, mieszam.
  7. Dodaję ugotowany makaron i delikatnie mieszam.
  8. Tagliatelle posypuję natką pietruszki i płatkami drożdżowymi.


0 komentarze

Prześlij komentarz