piątek, 30 lipca 2021

TALARKI ZIEMNIAKÓW Z PIEKARNIKA



Ziemniaki co jakiś czas wskakują na bloga, bo to pewniak kulinarny. Łatwy w przygotowaniu, ogólnie dostępny i niedrogi. Warto eksperymentować w kuchni, sprawdzać reakcje i zbierać opinie, bo kiedy echo w lodówce, pyra może uratować niejedną imprezę.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków (u mnie młode)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra, papryka wędzona
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawiam na 200 st C.
  2. Do miski wrzucam pokrojone w cienkie talarki ziemniaki i cebulę.
  3. Rozdzielam główkę czosnku na ząbki (nie obieram) i dodaję do składników.
  4. Posypuję przyprawami. Mieszam ręką.
  5. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek.
  6. Układam w nim warzywa. Jeżeli jest ich więcej, używam większej formy żeby warstwa nie była za gruba.
  7. Polewam całość oliwą z oliwek i posypuję mąką kukurydzianą.
  8. Piekę ok. 30-35 min.
  9. Posypuję natką pietruszki.





0 komentarze

Prześlij komentarz