Ziemniaki co jakiś czas wskakują na bloga, bo to pewniak kulinarny. Łatwy w przygotowaniu, ogólnie dostępny i niedrogi. Warto eksperymentować w kuchni, sprawdzać reakcje i zbierać opinie, bo kiedy echo w lodówce, pyra może uratować niejedną imprezę.
Składniki:
- 750 g ziemniaków (u mnie młode)
- 2 czerwone cebule
- 1 główka czosnku
- sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra, papryka wędzona
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiam na 200 st C.
- Do miski wrzucam pokrojone w cienkie talarki ziemniaki i cebulę.
- Rozdzielam główkę czosnku na ząbki (nie obieram) i dodaję do składników.
- Posypuję przyprawami. Mieszam ręką.
- Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek.
- Układam w nim warzywa. Jeżeli jest ich więcej, używam większej formy żeby warstwa nie była za gruba.
- Polewam całość oliwą z oliwek i posypuję mąką kukurydzianą.
- Piekę ok. 30-35 min.
- Posypuję natką pietruszki.
0 komentarze
Prześlij komentarz