Zapomniana kostka tofu z lodówki, parę pieczarek i cebulki. Trzy główne składniki doprawione, podsmażone i wymieszane dały bogaty, pełny smak.
Składniki:
- 250 g tofu naturalnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szczypty ostrej papryki
- skórka otarta z 1/2 limonki
- 1 cm papryczki chili
- 1 cm startego imbiru
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 150 g pieczarek
- 4 młode cebulki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- garść nerkowców
Wykonanie:
- Do miski wrzucam pokrojone tofu. Dodaję sos sojowy, oliwę z oliwek i paprykę ostrą, skórkę z limonki, papryczkę chili, starty imbir i syrop klonowy. Mieszam i odstawiam na 15 - 30 minut.
- W międzyczasie kroję pieczarki, cebulki i czosnek.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pieczarki. Dodaję cebulki i czosnek. Doprawiam solą i pieprzem.
- Do drugiej patelni wrzucam tofu i smażę aż nabierze brązowego koloru.
- Łączę składniki z dwóch patelni.
- Dodaję nerkowce i sok z limonki. Mieszam.
0 komentarze
Prześlij komentarz