Słoneczny dzień smacznie wykorzystałam na gotowanie w plenerze. Z góry Bjørndalsfjellet (362 m n.p.m.) położonej niedaleko Sandnes (Norwegia), rozciąga się piękny widok na cztery strony świata. Szybka sałatka z orzeźwiającym mango była strzałem w dziesiątkę! Do podania wykorzystałam gotowe "łódeczki taco". Smacznego!
Składniki:
(dla 4 osób)
- 1/2 szklanki quinoa (suchej)
- 2 mango
- 2 awokado
- 100 g szpinaku
- pęczek kolendry lub pietruszki
- 50 g mieszanki orzechów prażonych, solonych
dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta oregano
Wykonanie:
- Gotuję quinoa w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę.
- W międzyczasie kroję w kostkę awokado i mango.
- Z podanych wyżej składników mieszam dressing.
- Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki.
- Polewam dressingiem i delikatnie mieszam.
- Sałatkę podaję w "łódeczkach taco".
Szukanie miejsca do gotowania jest dla mnie równie ważne jak samo przygotowanie potrawy...
0 komentarze
Prześlij komentarz