poniedziałek, 30 sierpnia 2021

SAŁATKA QUINOA Z MANGO I AWOKADO



Słoneczny dzień smacznie wykorzystałam na gotowanie w plenerze. Z góry Bjørndalsfjellet (362 m n.p.m.) położonej niedaleko Sandnes (Norwegia), rozciąga się piękny widok na cztery strony świata. Szybka sałatka z orzeźwiającym mango była strzałem w dziesiątkę! Do podania wykorzystałam gotowe "łódeczki taco". Smacznego! 

Składniki:

(dla 4 osób)
  • 1/2 szklanki quinoa (suchej)
  • 2 mango
  • 2 awokado
  • 100 g szpinaku
  • pęczek kolendry lub pietruszki
  • 50 g mieszanki orzechów prażonych, solonych

dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta oregano

Wykonanie:

  1. Gotuję quinoa w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę.
  2. W międzyczasie kroję w kostkę awokado i mango.
  3. Z podanych wyżej składników mieszam dressing.
  4. Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki.
  5. Polewam dressingiem i delikatnie mieszam.
  6. Sałatkę podaję w "łódeczkach taco".

Szukanie miejsca do gotowania jest dla mnie równie ważne jak samo przygotowanie potrawy...



Dziękuję moim synom Maksowi i Jeremiemu za pomoc przy zdjęciach.



0 komentarze

Prześlij komentarz