środa, 24 listopada 2021

PIERNIK Z POWIDŁAMI



Bez piernika nie ma świąt!!! W tym roku zrobiłam pyszne powidła śliwkowe, które wykorzystałam  do tego ciasta. Piernik można upiec wcześniej i zamrozić, nic nie traci na smaku...zapewniam:)

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 250 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 75 ml syropu klonowego
  • 5 łyżek mielonego siemienia lnianego + 15 łyżek wody
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki kakao
  • 12 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki margaryny
  • 6 łyżeczek zimnej wody

  • powidła śliwkowe do przełożenia

Wykonanie:

  1. W misce mieszam siemię lniane z wodą i odstawiam by powstał "kisiel" (to będą moje "jajka").
  2. Do drugiej miski wrzucam: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika. Mieszam.
  3. Do rondelka wlewam mleko, syrop klonowy. Dodaję margarynę i cukier. Podgrzewam mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiam do ostudzenia.
  4. Do sypkich składników wlewam przestudzone mokre składniki. Dodaję siemię lniane.
  5. Mieszam mikserem lub łyżką.
  6. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piekę w 180 stopniach C  około 50 - 60 min.
  8. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczam w rondelku.
  9. Przestudzone ciasto przekrajam i smaruję powidłami.
  10. Wierzch dekoruję polewą czekoladową.


0 komentarze

Prześlij komentarz