Pierogi z kapustą i grzybami są główną potrawą wigilijną w domu mojej Teściowej. Jest mistrzynią w ich lepieniu i każdy pieróg ma idealny kształt... aż szkoda jeść:) Mam nadzieję, że kiedyś zbliżę się do jej standardów.
Składniki:
ciasto:
- 280 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
farsz:
- 1 litrowy słoik kapusty kiszonej
- 2 szalotki
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- W blenderze wyrabiam ciasto na pierogi. Jeżeli masa jest za sucha dodaję odrobinę wody.
- Na patelni podsmażam szalotki i pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem.
- Kapustę przepłukuję pod bieżącą wodą, a następnie w małej ilości wody gotuję około 20 minut.
- Odsączam na sitku i drobno siekam.
- Kapustę mieszam z szalotkami, pieczarkami.
- Doprawiam całość solą i pieprzem.
- Cienko rozwałkowuję ciasto, wycinam krążki.
- Na każdy krążek kładę łyżeczkę farszu i sklejam pierogi.
- Gotuję partiami w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
- Podaję z wody lub podsmażam na patelni.
- Okraszam podsmażoną cebulką i łyżeczką śmietany wegańskiej (ostatnie odkrycie to maczanie w sosie sojowym....pycha).
0 komentarze
Prześlij komentarz