Potrawę hash możemy spotkać w wielu krajach. Głównymi składnikami tego dania są ziemniaki, cebula i mięso. Życie jednak szybko zweryfikowało zawartość, bo dlaczego nie dodać zalegającej w lodówce marchewki lub innego warzywa? Stąd w każdym kraju, a nawet regionie smak tej potrawy będzie inny. Cechą wspólną jest sposób siekania warzyw - w małą kostkę ("hash" oznacza siekać). Dzięki temu wszystko jest miękkie w podobnym czasie duszenia/smażenia. U mnie hash w wersji wegańskiej z boczniakami.
- 500 g boczniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki chili
- 250 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 500 g ziemniaków
- 100 g marchewki
- 100 g czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- dodatkowo: śmietana wegańska, szczypiorek
Wykonanie:
- Na oliwie podsmażam boczniaki. Jak będą już lekko brązowe dodaję wszystkie przyprawy, mieszam i pozwalam przyrumienić się grzybom. Będą chrupiące.
- Do drugiej patelni wrzucam cebulę, czosnek i chwilę podsmażam.
- Wszystkie warzywa kroję w 1 cm kostkę i dodaję do cebuli. Mieszam.
- Dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
- Mieszam i duszę kolejne 10 minut.
- Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
- Na talerzu układam warzywa i boczniaki.
- Podaję z łyżeczką śmietany wegańskiej i szczypiorkiem.
0 komentarze
Prześlij komentarz