wtorek, 4 stycznia 2022

HASH Z BOCZNIAKAMI


Potrawę hash możemy spotkać w wielu krajach. Głównymi składnikami tego dania są ziemniaki, cebula i mięso. Życie jednak szybko zweryfikowało zawartość, bo dlaczego nie dodać zalegającej w lodówce marchewki lub innego warzywa? Stąd w każdym kraju, a nawet regionie smak tej potrawy będzie inny. Cechą wspólną jest sposób siekania warzyw - w małą kostkę ("hash" oznacza siekać). Dzięki temu wszystko jest miękkie w podobnym czasie duszenia/smażenia. U mnie hash w wersji wegańskiej z boczniakami.

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki chili

  • 250 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g marchewki
  • 100 g czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz

  • dodatkowo: śmietana wegańska, szczypiorek

Wykonanie:

  1. Na oliwie podsmażam boczniaki. Jak będą już lekko brązowe dodaję wszystkie przyprawy, mieszam i pozwalam przyrumienić się grzybom. Będą chrupiące.
  2. Do drugiej patelni wrzucam cebulę, czosnek i chwilę podsmażam.
  3. Wszystkie warzywa kroję w 1 cm kostkę i dodaję do cebuli. Mieszam.
  4. Dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
  5. Mieszam i duszę kolejne 10 minut.
  6. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
  7. Na talerzu układam warzywa i boczniaki.
  8. Podaję z łyżeczką śmietany wegańskiej i szczypiorkiem.





0 komentarze

Prześlij komentarz