poniedziałek, 17 stycznia 2022

MINI BAKŁAŻANY Z ZIELONYMI WARZYWAMI I SOSEM TAHINI



Podczas gdy bakłażany pieką się w piekarniku, mam czas by zająć się pozostałymi składnikami dania. Cenię sobie działanie w kuchni na dwóch frontach: piekarnik i kuchenka, to dobry sposób na skrócenie czasu przygotowania posiłków.

Składniki:

(dla 4 osób)
  • 10 mini bakłażanów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

  • 250 g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

  • 1 szklanka ugotowanej fasolki mung/zielonej soczewicy
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz

  • 400 g ziemniaków

  • zielenina do dekoracji

sos z tahini:

  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • woda do rozcieńczenia sosu (dodajemy według uznania)

Wykonanie:

  1. Bakłażany myję, wycieram i przekrawam wzdłuż. Nacinam miąższ w kratkę. Doprawiam solą i pieprzem. Skrapiam oliwą z oliwek. Piekę w 200 stopniach C / 20 - 30 minut.
  2. Na patelni, na oliwie podsmażam szpinak. Dodaję czosnek pokrojony w plasterki i doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam.
  3. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie.
  4. W drugim garnku gotuję fasolki w osolonej wodzie.
  5. Na patelni podsmażam fasolkę mung/soczewicę z passatą pomidorową, solą i pieprzem.
  6. Kroję zieleninę: natkę pietruszki/kolendrę, koperek.
  7. Przygotowuję sos z tahini z powyższych składników. Dodaję tyle wody aż uznam, że konsystencja sosu jest odpowiednia (gęsta śmietana).
  8. Na talerzu układam wszystkie składniki, obficie posypując zieleniną.



0 komentarze

Prześlij komentarz