Ciemnobrązowe ziarenka nie od razu wzbudziły mój zachwyt. Z czasem zaczęłam doceniać ziemisto-orzechowy smak i niespotykany kolor. Jego ogromną zaletą są właściwości odżywcze - bogaty w białko , antyoksydanty, witaminy z grupy B, żelazo, potas, mangan i kwas foliowy.
Składniki:
- 1/2 szklanki dzikiego ryżu
- 1 szklanka wody
- warzywna kostka bulionowa
- 100 g naturalnego tofu
- sól
- pieprz
- chili
- sos sojowy
- 6 średnich rzodkiewek
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 szklanka fasolki edamame (mrożona)
- natka pietruszki
- orzeszki piniowe
- garść rukoli
dresing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 cm startego korzenia imbiru
- sok z 1/4 cytryny
- 1 cm papryczki chili
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję kostkę bulionową i doprowadzam do wrzenia. Dodaję ryż i gotuję 20 minut. Odstawiam i przykrywam pokrywką na kolejne 20 minut.
- Kroję tofu, przyprawiam solą, pieprzem, chili i sosem sojowym. Odstawiam.
- W międzyczasie kroję rzodkiewkę, cebulę, natkę pietruszki.
- Tofu podsmażam na patelni na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Fasolkę edamame gotuję przez około 4 minuty, odcedzam i studzę.
- Przygotowuję dresing z powyższych składników.
- W dużej misce mieszam wszystkie składniki (oprócz rukoli i orzeszków piniowych).
- Sałatkę z dzikim ryżem podaję na liściach rukoli. Posypuję orzeszkami piniowymi.
0 komentarze
Prześlij komentarz