wtorek, 11 stycznia 2022

WEGAŃSKA MISO Z BROKUŁEM


W oryginale do przygotowania zupy miso wykorzystuje się rybny bulion -  dashi. W wersji wegańskiej, pomijam ten składnik zastępując go bulionem warzywnym.
Rozgrzewającą zupę przygotowałam na pobliskiej plaży (Sandestranden) w Randabergu/Norwegia. Miso skutecznie rozgrzało mnie w chłodny, zimowy dzień. 

 Składniki:

(2 porcje)
  • 1 łyżka oliwy
  • 125g tofu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli białej (50g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kłącze selera naciowego
  • 2 cm papryczki chili
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 25g ryżowego makaronu
  • 80g brokułów
  • 1 bulionowa kostka warzywna
  • 500 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka pasty miso

  • szczypiorek

Wykonanie:

  1. W miseczce przygotowuję marynatę do tofu: sól, pieprz, chili, sos sojowy.
  2. Tofu kroję w kostkę i przekładam do marynaty. Odstawiam na ok. 15 min.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam tofu na złoty kolor. Odstawiam.
  4. Kroję warzywa: cebulę, czosnek, papryczkę chili, seler naciowy.
  5. Do garnka wlewam oliwę i podsmażam warzywa uważając żeby nie spalić czosnku i cebuli.
  6. Dolewam wrzątek, dodaję kostkę bulionową i pastę miso.
  7. Przykrywam pokrywką i gotuję ok. 5 min.
  8. Dodaję brokuł podzielony na cząstki i makaron ryżowy.
  9. Gotuję  3 min.
  10. Dodaję tofu. Mieszam.
  11. Zupę posypuję szczypiorkiem.

0 komentarze

Prześlij komentarz