Obiad z paru składników, a taki bogaty w smaki... Złociste ziemniaki pieczone w piekarniku, mocno przysmażone boczniaki i koperkowo-czosnkowy sos aioli. Perfekcyjny zestaw na każdą porę dnia!
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 3 szalotki
- przyprawy: czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona
- oliwa z oliwek
- 400 g boczniaków
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 szczypty cukru brązowego
- 1 - 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta papryki ostra
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sos cytrynowo-koperkowy aioli:
- 1 łyżka majonezu wegańskiego
- 1 łyżka śmietany wegańskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka świeżego (mrożonego) koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ustawiam piekarnik na 200 stopni C.
- Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki.
- Szalotki kroję w ćwiartki.
- Przekładam warzywa do dużej miski.
- Dodaję przyprawy i oliwę. Mieszam dokładnie rękami.
- Smaruję naczynie żaroodporne oliwą i układam plasterki ziemniaków w rozetę. Szalotki wtykam pomiędzy ziemniaki.
- Przykrywam folią aluminiową i piekę w piekarniku 20 minut.
- W międzyczasie zajmuję się boczniakami.
- Boczniaki kroję wzdłuż blaszek na paski. Odkrawam twarde nóżki.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam boczniaki. Pozwalam by się trochę zrumieniły i dopiero mieszam.
- Dodaję przyprawy i smażę do momentu aż będą złotobrązowe.
- Zaglądam do piekarnika i zdejmuję przykrycie z folii aluminiowej. Skrapiam ziemniaki oliwą.
- Piekę kolejne 20-30 minut bez przykrycia.
- W tym czasie przygotowuję sos z wyżej wymienionych składników.
- Zapiekane ziemniaki podaję z boczniakami i sosem cytrynowo-koperkowym aioli.
- Posypuję obficie koperkiem.
0 komentarze
Prześlij komentarz