wtorek, 8 lutego 2022

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZNIAKAMI

 

Obiad z paru składników, a taki bogaty w smaki... Złociste ziemniaki pieczone w piekarniku, mocno przysmażone boczniaki i koperkowo-czosnkowy sos aioli. Perfekcyjny zestaw na każdą porę dnia!

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 3 szalotki
  • przyprawy: czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona
  • oliwa z oliwek

  • 400 g boczniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 szczypty cukru brązowego
  • 1 - 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta papryki ostra
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

sos cytrynowo-koperkowy aioli:

  • 1 łyżka majonezu wegańskiego
  • 1 łyżka śmietany wegańskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego (mrożonego) koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ustawiam piekarnik na 200 stopni C.
  2. Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki.
  3. Szalotki kroję w ćwiartki.
  4. Przekładam warzywa do dużej miski.
  5. Dodaję przyprawy i oliwę. Mieszam dokładnie rękami.
  6. Smaruję naczynie żaroodporne oliwą i układam plasterki ziemniaków w rozetę. Szalotki wtykam pomiędzy ziemniaki.
  7. Przykrywam folią aluminiową i piekę w piekarniku 20 minut.
  8. W międzyczasie zajmuję się boczniakami.
  9. Boczniaki kroję wzdłuż blaszek na paski. Odkrawam twarde nóżki.
  10. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam boczniaki. Pozwalam by się trochę zrumieniły i dopiero mieszam.
  11. Dodaję przyprawy i smażę do momentu aż będą złotobrązowe.
  12. Zaglądam do piekarnika i zdejmuję przykrycie z folii aluminiowej. Skrapiam ziemniaki oliwą.
  13. Piekę kolejne 20-30 minut bez przykrycia.
  14. W tym czasie przygotowuję sos z wyżej wymienionych składników.
  15. Zapiekane ziemniaki podaję z boczniakami i sosem cytrynowo-koperkowym aioli.
  16. Posypuję obficie koperkiem.



0 komentarze

Prześlij komentarz