Kiedy przychodzi wiosna, mam ochotę ugotować potrawę, której zapach będzie przyciągał domowników. Idealnym daniem jest wiosenna zupa pachnąca koperkiem, który od zawsze kojarzy mi się ze świeżością i nadejściem nowego...
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 230 g fenkułu (1 sztuka)
- 670 g kalafiora (1 sztuka)
- 430 g brokułu (1 sztuka)
- 450 g marchewki
- 100 g mrożonego groszku
- 2 litry bulionu warzywnego (ja użyłam kostek bulionowych bez dodatku soli)
- 1 karton mleczka kokosowego
- pieprz
- koperek
- kiełki do podania
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Dodaję sól i curry.
- Dodaję pokrojoną w cienkie talarki marchew oraz pokrojonego w piórka fenkuła.
- Różyczki kalafiora kroję i dodaję do warzyw. Chwilę podsmażam.
- Zalewam 2 litrami bulionu warzywnego.
- Gotuję 10 minut.
- Dodaję pokrojonego brokuła i gotuję 5 minut.
- Dodaję groszek i gotuję 3 minuty.
- Wlewam mleczko kokosowe, mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
- Podaję ze świeżym koperkiem i kiełkami.
- Jeszcze lepiej zupa wiosenna smakuje z domowym chlebem.
Uwaga:
Jeżeli używasz kostek bulionowych z dodatkiem soli, dopraw zupę na samym końcu.
0 komentarze
Prześlij komentarz