W odremontowanych budynkach byłej przetwórni ryb, na wyspie Uløya, 500 km za kołem podbiegunowym, znajduje się Lyngen Outdoor Center (www.lyngen-outdoor.com). Wymarzony ośrodek dla kochających skitury i dziewicze góry. Miejsce gdzie spotykają się wszystkie odcienie szarości, tworząc obraz niezwykły i tajemniczy. Patrzysz w czyste wody fiordu i myślisz: czy to aby na pewno ta sama planeta Ziemia?
Weganizm na Arktyce?
Bycie weganinem na obszarze arktycznym jest dziwne i nienaturalne. Dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony, szczególnie jeżeli jesteś mieszkańcem wyspy. Po zakupy spożywcze i inne trzeba popłynąć na stały ląd, a ze względu na warunki pogodowe, nie zawsze jest to możliwe. Twoim żywicielem jest przede wszystkim morze - kapryśne i wymagające.
Tym bardziej doceniłam koszyk pełen warzyw, z których mogłam przygotować zupę z zielonej soczewicy z selerem naciowym i imbirem.
Podziękowania:
Maciejowi (który dwoił się i troił aby nas nakarmić) za inspirację.
Basi, Martynie i Marcinowi za wsparcie i pomoc przy kręceniu filmiku.
Właścicielowi Centrum - Arturowi Paszczakowi za możliwość przebywania w tej epickiej scenerii. Jeszcze tam wrócimy:)
Składniki:
(10 porcji)
- oliwa z oliwek
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- 1 kubek pokrojonej papryki czerwonej
- 1 kubek pokrojonego selera naciowego
- sól, pieprz, majeranek, papryka, kurkuma
- 1 1/2 wody (wrzątek)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 250 ml śmietanki owsianej
- natka pietruszki / kolendra
- limonka
- świeża papryczka chili
- grzanki
Przygotowanie:
- W garnku, na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i chili.
- Dodaję paprykę czerwoną i seler naciowy.
- Doprawiam solą, majerankiem, kurkumą i pieprzem. Mieszam i chwilę gotuję.
- Wlewam wrzątek i dorzucam starkowane warzywa: marchew, pietruszkę i seler.
- Przepłukuję soczewicę i dodaję do garnka.
- Gotuję około 20 min.
- Dodaję pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuję 10 minut.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Wlewam śmietankę, doprowadzam do wrzenia.
- Podaję z grzankami, natką/kolendrą oraz świeżą papryczką chili.
0 komentarze
Prześlij komentarz