Sałatka z pieczonych batatów z pysznym dressingiem może być samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do dania głównego. Ciekawego smaku dodają nerkowce i pachnąca kolendra.
Składniki:
- 800 - 1000 g batatów pokrojonych w kostkę (1cm)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g nerkowców
- 50 g kolendry
dressing:
- 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 6 łyżek mleczka kokosowego;
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 1/2 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzika)
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru (drobno posiekany)
Wykonanie:
- Piekarnik ustawiam na 200 st C.
- Bataty obieram ze skórki i kroję w centymetrowe kostki.
- Polewam 2 łyżkami oliwy, doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam aby oliwa z przyprawami pokryła bataty.
- Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min do zrumienienia.
- Czekam aż bataty lekko przestygną.
- W międzyczasie przygotowuję dressing.
- W miseczce mieszam pastę curry, sok z limonki, mleko kokosowe i cukier.
- Na patelni, na oliwie podsmażam czosnek z imbirem uważając żeby nie przypalić czosnku.
- Dodaję czosnek z imbirem do miseczki i mieszam.
- Do dużej miski wrzucam upieczone bataty (nie będą chrupiące), nerkowce, pokrojoną kolendrę. Polewam dressingiem. Mieszam delikatnie.
- Smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.
0 komentarze
Prześlij komentarz