Przyjemny, świeży zapach tej sałatki roznosi się po kuchni już na etapie wstępnego przygotowania. Bratki i nasturcje z mojego ogródka przenoszą mnie na chwilę w inny, bajkowy świat...Jeszcze parę nitek chili do ozdoby i kolacja gotowa:)
Składniki:
- 200 g wegańskiej fety z tofu przygotowanej samodzielnie lub kupionej w sklepie
- 2 łyżeczki erytrytolu (lub innego słodzika)
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki słodkiego sosu chili (kupiłam w sklepie)
- 200 g kapusty pekińskiej
- 70 g marchwi
- 30 g czerwonej cebuli
- 10 g kolendry
- 10 g liści mięty
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
- Podgrzewam w małym rondelku sok z limonki, erytrytol i sos chili aż do rozpuszczenia erytrytolu.
- W międzyczasie kroję kapustę, marchew (w paski obieraczką do ziemniaków), cebulę (w drobną kostkę), kolendrę i miętę.
- Warzywa i dressing wrzucam do miski i delikatnie mieszam.
- Sałatkę podaję z tofu - fetą i orzeszkami ziemnymi.
- Ozdabiam według uznania:)
przepis na domową fetę:
- 500 g tofu
- 1 łyżka soli
- 1/2 ostrej papryczki chili
- sok z 1 cytryny plus 2 plasterki cytryny
- zioła (oregano, tymianek...)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
- oliwa do zalania tofu ok 1/2 - 1 szklanki
- Tofu odsączam ręcznikiem papierowym i kroję w kostkę.
- Wrzucam tofu do szklanego pojemnika wraz z resztą składników i zalewam oliwą.
- Przechowuję w lodówce parę dni a pozostałą oliwę wykorzystuję do innych potraw.
0 komentarze
Prześlij komentarz