wtorek, 5 lipca 2022

SAŁATKA Z PIECZONEGO FENKUŁU Z POMARAńCZĄ


Latem moje przebywanie w kuchni ograniczam do minimum, nie chcę stracić cennych promieni słońca. Kombinuję jak szybko przygotować posiłek, by maksymalnie dużo czasu spędzić na powietrzu, łapiąc witaminę D. Moje wakacyjne menu jest pełne kolorowych sałatek, które mogę spakować do pudełka i ruszyć w teren.

Składniki:

  • 2 fenkuły
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • 10 pomidorków cherry
  • 2 łyżki liści mięty
  • 1 łyżka liści pietruszki
  • garść rukoli
  • balsamic krem do dekoracji

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200 st C.
  2. Kroję fenkuły w piórka (zieloną część odkładam do dekoracji).
  3. Układam je na blasze do pieczenia, skrapiam oliwą (ok. 3 łyżki), doprawiam solą i pieprzem.
  4. Piekę ok. 40 -60 minut.
  5. W międzyczasie kroję pomarańczę, staram się usunąć jak najwięcej białych błonek.
  6. W miseczce mieszam sok z cytryny z resztą oliwy.
  7. Do większej miski wrzucam pokrojoną pomarańczę, cebulę (pokrojoną w piórka) i pomidorki.
  8. Dodaję połowę dressingu i połowę mięty.
  9. Na talerzu układam rukolę, mieszankę z pomarańczą i upieczony fenkuł.
  10. Polewam resztą dressingu, posypuję pietruszką i miętą. 
  11. Dekoruję zieloną częścią kopru i kremem balsamicznym.


0 komentarze

Prześlij komentarz