Cukinia to moje ulubione warzywo. Można ją jeść na surowo, jest niskokaloryczna (16,7 ckal w 100 g), wydajna i dostępna cały rok.
Jak faszerować cukinię?
Cukinię do faszerowania można przygotować na parę sposobów:
- przekroić wzdłuż, wydrążyć łódeczki i w zagłębienie nakładać nadzienie
- przekroić na pół (mogą być większe kawałki), wydrążyć otwór i tam umieścić farsz
- pokroić na podłużne plastry, a resztę składników równomiernie rozłożyć na wierzchu
Ostatni sposób jest moim ulubionym, ponieważ cukinia jest zawsze miękka i soczysta, a smaki nadzienia pokrywają dokładnie cały plaser tworząc integralną całość.
Czym nadziewać cukinię?
Możemy użyć dowolnych warzyw i tylko od naszej wyobraźni zależy jaki będzie finalny smak.
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 2 małe lub 1 większa cukinia
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry
- puszka białej fasoli (może być inna)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- grapefruit
- majonez wegański
Wykonanie:
- Kroję cukinię (jedną małą lub połowę dużej) na plastry, przyprawiam solą i pieprzem.
- Patelnię (najlepiej grillową) smaruję oliwą i podsmażam krótko cukinię. Odkładam na talerz.
- Teraz czas na farsz. Kroję szalotkę, czosnek i pozostałą cukinię w kostkę.
- Na patelnię (na średniej mocy palnika) wlewam 2 - 3 łyżki oliwy i podsmażam szalotki z czosnkiem.
- Dodaję cukinię i przyprawy.
- Przepłukuje fasolę pod bieżącą wodą i dorzucam do patelni.
- Mieszam od czasu do czasu.
- Na sam koniec dodaję przecier pomidorowy.
- Na talerzu układam plastry cukinii a na nich rozsmarowuję farsz.
- Dekoruję kawałkami grapefruita (obranego wcześniej ze skórek) i majonezem.
0 komentarze
Prześlij komentarz