Na bazarku u miejscowego rolnika kupiłam gigantyczną kalarepę, której plastry wielkości dłoni posłużyły mi jako baza do tego dania. Ważne jest dokładne nacięcie kalarepy przed grillowaniem, aby przyspieszyć proces obróbki (można użyć zwykłej lub grillowej patelni).
Składniki:
- plaster kalarepy (do 1 cm grubości)
- 230 g czerwonej fasoli z puszki
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ogórek konserwowy
- rukola
- śliwka
- maliny
- oliwa bazyliowa
Wykonanie:
- Kalarepę kroję w plastry.
- Plastry nacinam w kratkę, doprawiam solą i pieprzem. Skrapiam oliwą z oliwek.
- Kalarepę grilluję lub podsmażam na patelni, aż lekko się przyrumieni.
- W międzyczasie przygotowuję resztę składników.
- Na patelnię wlewam 1 łyżkę oliwy. Dodaję odsączoną fasolę i pokrojony czosnek.
- Przyprawiam solą i pieprzem. Podsmażam około 5 minut.
- Dodaję passatę pomidorową, paprykę wędzoną, sos sojowy i pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego. Mieszam.
- Na talerzu układam plaster kalarepy a na nim 2 łyżki fasoli z ogórkiem.
- Dodatki: rukola, śliwki i maliny.
- Całość skrapiam oliwą bazyliową.
0 komentarze
Prześlij komentarz