Zielony pęk pietruszki aż się prosił żeby go przerobić na coś pysznego. Zblendowałam okazałe liście z orzechami, oliwą i czosnkiem na aromatyczne smarowidło, które stało się pysznym dodatkiem do tatara z jackfruita. Podałam go z ziemniakami, marchewką i mango. W ogródku znalazłam jeszcze kwitnącą nasturcję, która jest rośliną jadalną a jej kwiaty mogą być ozdobą naszych dań.
Składniki:
3 porcje
pesto:
- 45 g natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g orzechów włoskich
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól
- pieprz
tatar z jackfruita:
- 1 puszka jackfruita
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 g passaty pomidorowej
dodatki:
- 4 ziemniaki
- kawałek mango
- 1 marchewka
- kwiaty nasturcji
- nitki chili
Wykonanie:
- Wszystkie wyżej wymienione składniki na pesto wrzucam do blendera i rozdrabniam tak, aby były widoczne kawałki orzechów (nadmiar pesto używam jako smarowidło do kanapek lub jako dodatek do makaronu).
- Odsączam z zalewy jackfruita, a następnie dzielę go na części palcami.
- Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie z oliwek.
- Dodaję jackfruita i przyprawy sypkie. Mieszam od czasu do czasu.
- Dodaję sos sojowy i pastę pomidorową. Całość podsmażam około 15 minut.
- Danie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
0 komentarze
Prześlij komentarz