W kuchni nigdy nie czuję się samotna. Proste, zwykłe czynności nabierają innego wymiaru, ponieważ kojarzą mi się z osobami, które kochałam i wciąż kocham. Kiedy gotuję zupę, myślę o babci Antoninie, która potrafiła doprawić bezbłędnie każdą potrawę. Kiedy robię pierogi, przed oczami staje mi ciocia Jadzia, dla której ulepienie 100 pierogów było pestką. Kiedy smażę placki, widzę uwijające się w małej kuchni babcię Leokadię i ciocię Apolonię, których złociste, chrupiące placki nie miały sobie równych. Dzisiaj to one były w moich myślach, bo mowa jest o plackach:)
Składniki:
placki z cukinii:
- 600 g cukinii
- wegański zastępnik 2 jaj
- 250 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
- 500 ml mąki z cieciorki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
dip z awokado:
- 1 awokado
- 50 ml wody
- 2 łyżki wegańskiej gęstej śmietany
- 1 łyżka koperku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Rozdrabniam cukinię na tarce na średnich oczkach.
- Resztę składników dodaję do cukinii i mieszam.
- Odstawiam na około 10 minut.
- W międzyczasie przygotowuję dip.
- W blederze mieszam wszystkie składniki.
- Placki smażę na niewielkiej ilości oliwie (ważne, aby patelnia była dobrze rozgrzana). Przewracam na drugą stronę dopiero, gdy na powierzchni placków widoczne będą dziurki (jak na zdjęciu poniżej).
0 komentarze
Prześlij komentarz